Vikingen fra Fregerslev

21.03.2018 kl. 17:00

Skanderborg Bibliotek og Skanderborg Museum

Foredrag om ryttergraven.

Foredraget "Vikingen fra Fregerslev" ved museumsinspektør Merethe Schifter Bagge fra Museum Skanderborg

En ryttergrav fra yngre vikingetid blev i foråret 2017 udgravet ved Hørning. I den 375 x 250 cm store kammergrav blev der fundet utallige beslag fra sele- og hovedtøjet til vikingens hest. Hovedtøjet var beklædt med forgyldte bronzebeslag, mens seletøjet bestod af utallige små pyntenitter, beslag og spænder i en tin/bly-legering beklædt med sølv. Seletøjet må have prydet større dele af hesten.

I graven blev der også fundet et bundt med 22 pilespidser i et læderkogger samt fragmenter af et guldsmykke.

Kammergraven har været konstrueret med et sadeltag og har haft en central langsgående planke, som har adskilt den nordlige og sydlige del.

Gravens inventar viser med al tydelighed, at der er tale om en højtstående person i ’jarl’-klassen, som har været blandt rigets mægtigste.

Selvom graven nu er udgravet, venter der stadig et større opklaringsarbejde forude. De mange jordblokke med metaller er endnu under udgravning på konserveringen og der dukker næsten hver dag nye og spændende genstande og observationer op. Samtidig arbejdes der med de naturvidenskabelige analyser, som forhåbentlig kan fortælle os noget om de mikroskopiske levn i graven.

Foredraget vil omhandle fundet af ryttergraven samt de foreløbige konklusioner og nye iagttagelser.