Mælkevejens planeter

20.02.2018 kl. 18:45 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg

20.02.2018 kl. 18:45

Aarhus Universitet og Kulturhuset

Gratis naturvidenskabelige foredrag livestreamet fra AU.

Foredraget "På rumsafari blandt Mælkevejens planeter" ved professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Tag med på en svimlende opdagelsesrejse ud i Universet og hør om nogle af de fascinerende og helt anderledes verdener, som findes milliarder af kilometer borte. Aarhus-astronomerne deltager i NASA’s mission, TESS, hvor et nyt rumteleskop opsendes i 2018.

Med teleskoper placeret på satellitter i rummet har astronomer gennem de sidste godt 20 år opdaget flere tusinde planeter omkring andre stjerner end vores egen Sol. Disse planeter kaldes for exoplaneter. Exoplaneterne er ikke blot fjerne udgaver af de planettyper vi kender fra vores eget solsystem, men viser en fascinerende variation i opbygning, størrelse, overfladeforhold og baner om deres sol.

I foredraget ”besøger” vi vandplaneter, klippeplaneter og gigantiske gasplaneter og hører om de forhold som findes på planeternes overflader og i deres atmosfære. Der findes glohede klippeplaneter hvis overflade er dækket af et flydende lavahav, og planeter som hovedsageligt består af flydende vand – et flere tusinde kilometer dybt hav. Andre exoplaneter har kulsorte skyer i en varm gasholdig atmosfære. Undersøgelserne af exoplaneterne har vist at vores eget Solsystems store gasplaneter som Jupiter og Saturn er sjældne, mens planeter på størrelse med Jorden findes i baner om stort set alle stjerner i Mælkevejen.

På det seneste har astronomernes nye fund af planeter, som minder om vores egen Jordklode, startet en diskussion af om disse nye verdener rummer mulighed for liv som vi kender det her på Jorden. Astronomerne ved Stellar Astrophysics Centre ved Aarhus Universitet har igennem en årrække været knyttet til NASA’s rumteleskop Kepler og har i samarbejde med forskere verden over udnyttet det rumteleskop som er ombord i Kepler til at finde og undersøge nye exoplaneter.

Aarhus-astronomerne er også udvalgt til at deltage i NASA’s næste exoplanet-mission, TESS, hvor et nyt rumteleskop opsendes i 2018. Desuden deltager Aarhus-forskerne i planlægningen af den europæiske PLATO-satellit som forventes at blive sendt i rummet i 2026. I foredraget vil Hans Kjeldsen fortælle om de seneste nye forskningsresultater og om de muligheder som både disse fremtidige rummissioner og de store jordbasserede teleskoper, som er under opførelse, åbner for.

Foredraget er en del af en foredragsrække på fem naturvidenskabelige foredrag, der bliver livetransmitteret på storskærm direkte fra Søauditorierne på Aarhus Universitet i løbet af foråret 2018.