Spejlbilleder og molekyler

28.11.2017 kl. 18:45 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg

Aarhus Universitet og Kulturhuset

Gratis naturvidenskabelige foredrag livestreamet fra AU.

Foredraget "Spejlbilleder og molekyler" ved professor i kemi Karl Anker Jørgensen, Institut for Kemi, Aarhus Universitet.

Spejlbillede-molekyler består af samme atomer, men er et spejlbillede af hinanden. Det ene kan være vital for os mens den anden version kan være giftig. Derfor er det afgørende at forstå molekylernes struktur – bl.a. når der udvikles nye lægemidler.

Dine to hænder er ikke ens: den ene hånd er et spejlbillede af den anden. På samme måde er det med en række vitale molekyler inden i os og omkring os – livets molekyler. De består af samme slags atomer, men er spejlbilleder af hinanden. Forunderligt nok er det ofte kun den ene af de to spejlbillede-versioner af disse molekyler der forekommer i os mennesker.

Ligesom kun højre hånd passer i en højre-handske, er det med spejlbilledemolekyler og receptorer for kroppens sanser: fx har molekylet, som passer i receptoren for, og som vi derfor sanser som duften af, jordbær, en spejlbillede-version – og det molekyle sanser vi som duften af basilikum.

For andre molekyler kan den ene spejlbillede-version være vital for os, mens den anden version kan være giftig eller ligefrem dødelig.

Derfor er den rumlige opbygning af fx et lægemiddel ofte af afgørende betydning for dets biologiske og derigennem helbredsmæssige effekt. Under foredraget vil du høre eksempler på hvordan Aarhusforskere har bidraget til udvikling af nye lægemidler pga. deres ekspertise i molekyler og deres spejlbilleder.

Du vil også høre om hvordan spejlbilledemolekyler påvirker vores liv og omgivende samfund.

Foredraget er en del af en foredragsrække på fem naturvidenskabelige foredrag, der bliver livetransmitteret på storskærm direkte fra Søauditorierne på Aarhus Universitet.