Sære sanser

07.11.2017 kl. 18:45 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg

07.11.2017 kl. 18:45

Aarhus Universitet og Kulturhuset

Gratis naturvidenskabelige foredrag livestreamet fra AU.

Foredraget "Sære sanser" ved professor i sansefysiologi Peter Teglberg Madsen, Institut for Bioscience - Zoofysiologi, Aarhus Universitet.

Vores opfattede virkelighed er bestemt af den hukommelse og de sanser vi er udstyret med. Hør om hvor lille en del af vores omverden vi reelt opfatter og om de sære sanser der tillader nogle dyr en virkelighedsopfattelse der er meget langt fra vores egen.

Vi lever i en illusion; en illusion skabt af at vi sammenholder input fra vores sanser med medfødte og tillærte genkendelsesmønstre lagret i vores hjerner. Det betyder at den opfattede virkelighed fuldstændigt er defineret af de sanser et dyr er udstyret med og dets hukommelse og at dyr og mennesker med forskellige sanser derfor har meget forskellige verdensopfattelser: vores virkelighed er hvad vi sanser.

Dette foredrag vil kaste lys over hvor lille en del af vores omverden vi reelt opfatter ved hjælp af et stærkt begrænset sanseapparat, og hvor travlt vores hjerne har med at presse sanseindtryk ind i mønstre den kender.

Du vil også høre om de sære sanser; de sanser der tillader nogle dyr en virkelighedsopfattelse der er meget langt fra vores egen: slangers varmesyn, fugles magnetsans, flagermus’ biosonar og hajers evne til at føle elektromagnetiske felter. Til sidst i foredraget vender vi blikket tilbage mod os selv: har vi sjette sanser?

Foredraget er en del af en foredragsrække på fem naturvidenskabelige foredrag, der bliver livetransmitteret på storskærm direkte fra Søauditorierne på Aarhus Universitet.