David Helfgott

14.05.2017 kl. 16:00 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg
Udsolgt

14.05.2017 kl. 16:00

Koncert med den verdensberømte australske pianist.

Den australske pianist David Helfgott fylder 70 år den 19. maj 2017. Han fejrer den runde fødselsdag med at give tre koncerter i Danmark. Den første finder sted i Kulturhuset Skanderborg søndag den 14. maj.

Allerede som dreng udviste David Helfgott et usædvanligt pianistisk talent, og i en alder af 14 år vandt han Australiens National Konkurrence for Pianister. Som ung mand drog David Helfgott til London, hvor han i tre år studerede på Royal College of Music hos professor Cyril Smith, og han havde her en opsigtsvækkende debut med Rachmaninovs 3. klaverkoncert.

Mod slutningen af David Helfgotts ophold i London blev han mere og mere følelsesmæssig ustabil. Helfgott vendte tilbage til Australien, og de følgende ti år tilbragte han størstedelen af tiden på psykiatriske institutioner. David Helfgotts første offentlige optræden herefter, var på en vinbar i Perth, hvor han mødte sin kone Gillian. Gillian fik sammen med en manager genetableret Helfgotts karriere som international koncertpianist.

David Helfgott spillede sin første koncert i Danmark i 1989. Siden er det blevet til 11 koncertturneer og mere end 45 koncerter overalt i Danmark.

David Helfgotts internationale berømmelse kulminerede samtidig med at filmen Shine i 1996 gik sin verdensomspændende sejrsgang. Filmen er baseret på David Helfgotts liv og har Geoffrey Rush i hovedrollen som Helfgott – en rolle der indbragte ham en Oscar for Bedste mandlige hovedrolle.

David Helfgott er et menneske og en musiker med en helt usædvanlig evne til at røre noget i os alle. Hans tolkning er spontan og subjektiv. Hertil kommer en teknisk ekvilibrisme af sjælden karat, en scenefremtoning samt en følsom mimik og gestik, som man normalt ikke forbinder med den klassiske koncertoplevelse.

En koncert med David Helfgott sætter dybe spor hos tilhørerne, også blandt dem der normalt ikke finder vej til koncertsalen. Ingen går upåvirket hjem fra et møde med den enestående musikalske personlighed, David Helfgott.

Til koncerten i Kulturhuset vil David Helfgott spille stykker af Rachmaninov, Chopin, Beethoven og Liszt.