Kvantecomputeren

21.02.2017 kl. 18:45 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg

Aarhus Universitet og Kulturhuset

Gratis naturvidenskabelige foredrag livestreamet fra AU.

Foredraget "Kvantecomputeren" ved professor i kvantefysik Klaus Mølmer, Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Atomernes og molekylernes mikroskopiske verden er styret af kvantefysikken som er meget forskellig fra beskrivelsen af fysikfænomener i vores dagligdag: atomare partikler er tilsyneladende flere steder på én gang, og målinger på dem giver altid tilfældige resultater.

Kvantefysikken revolutionerede fysikken og rystede mange fysikere i deres verdensbillede i starten af det 20. århundrede, men dens forudsigelser er afprøvet med stor præcision i alle områder af fysikkens og kemiens verden.

I foredraget vil du få en introduktion til kvantefysikken og herefter vil du høre om en ny ”kvanterevolution” som åbner perspektiver for teknologier som virker netop i kraft af atomers og molekylers kvantefysiske opførsel. EU har netop tildelt 1 mia. euro til udvikling af kvanteteknologier og i Danmark er ingeniører og fysikere – i et nystartet industrielt initiativ til 80 mio. kr. – allerede i fuld gang med at udvikle og markedsføre teknologier der bygger på de mest paradoksale kvantefænomener.

Der foregår især en intens forskning i kvantecomputere som bruger atomare kvantetilstande til at regne på mange tal på samme tid. I foredraget vil du høre hvordan de virker og hvad de kan bruges til. Fx sælger det canadiske firma D-Wave allerede kvantecomputere der kan løse specielle opgaver og Google, IBM og det kinesiske it-firma Alibaba er i skarp konkurrence om udviklingen af endnu kraftigere kvantecomputere.

Du kan prøve at styre atomers kvantefysiske bevægelse, hvis du downloader det gratis spil 'Quantum Moves' til smartphones og tablets på App Store eller Google Play. I foredraget vil vi se hvordan de mange mio. spillere af 'Quantum Move' hjælper forskerne ved Aarhus Universitet med udviklingen af deres kvantecomputer.

Foredraget er en del af en foredragsrække på fem gratis naturvidenskabelige foredrag, der bliver livetransmitteret på storskærm direkte fra Søauditorierne på Aarhus Universitet.