Biodiversitet

16.11.2016 kl. 19:00 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg

Aarhus Universitet og Kulturhuset

Gratis naturvidenskabelige foredrag livestreamet fra AU.

Foredraget "Biodiversitet – hvad nu?" ved lektor i biologi Finn Borchsenius, Science Museerne, Aarhus Universitet.

Jorden rummer en enestående mangfoldighed af liv, skabt over hundreder af millioner af år. Men i disse år er biodiversiteten under pres på grund af menneskenes omfattende påvirkning af de økologiske systemer og mange forskere advarer om at jordens sjette masseuddøen er gået i gang.

Men kan vi gøre noget for at vende udviklingen? Ja. Og vi kan passende tage udgangspunkt i de seneste års forskning der har afdækket nogle klare regler for hvordan den biologiske mangfoldighed er fordelt på jorden.

I dette foredrag rejser forskerne fra troperne til de iskolde poler og ser på hvordan den biologiske mangfoldighed ændrer sig og hvilke mekanismer der styrer udbredelsen af planter og dyr. De tager også på en rejse tilbage i tiden for at forstå hvordan mangfoldigheden er opstået og hvordan gamle begivenheder for millioner af år siden har overraskende stor effekt på hvor planter og dyr lever i dag.

Til sidst kigger forskerne frem: Hvad sker der når klimaforandringerne for alvor melder deres ankomst og lægger sig oveni alle de andre udfordringer for livet på jorden. Hvad er udfordringerne og hvad er løsningerne? Hvad bliver der gjort? Og hvad mangler vi at gøre for at vende udviklingen?

Foredraget er en del af en foredragsrække på fire gratis naturvidenskabelige foredrag, der bliver livetransmitteret på storskærm direkte fra Søauditorierne på Aarhus Universitet.