Tættere på stjernerne

25.10.2016 kl. 19:00 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg

Aarhus Universitet og Kulturhuset

Gratis naturvidenskabelige foredrag livestreamet fra AU.

Foredraget "Kom tættere på stjernerne" ved astrofysiker Mads Fredslund Andersen og professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Fascination og nysgerrighed har altid været væsentlige drivkræfter bag vores trang til at undersøge Universet og forsøge at forstå sammenhængene i den verden som omgiver os. Med moderne teleskoper opstillet rundt om på Jorden og med rumsonder er vi i dag kommet meget ”tættere på” stjerner, planeter og fjerne galakser. Og ved hjælp af avanceret måleudstyr kan vi for eksempel undersøge overflader, omgivelser og det indre af stjerner og planeter.

Astrofysikerne på Aarhus Universitet har adgang til mange topmoderne astronomiske forskningsfaciliteter – både gennem store internationale samarbejder under det Europæiske Sydobservatorium (ESO) og Nordisk Optisk Teleskop og gennem specialdesignede teleskoper og avancerede rumsonder hvor Aarhus Universitet har et tæt samarbejde med blandt andet den europæiske og den amerikanske rumfartsorganisation, ESA og NASA.

Til foredraget vil to af Aarhus Universitets astrofysikere vise hvordan nogle af disse højtudviklede og fintfølende instrumenter fungerer, og hvilke banebrydende resultater de har givet. Hør hvordan teleskoperne kan anvendes til at søge efter fjerne exoplaneter og nærstudere stjerner, og kom tæt på NASAs næste videnskabelige rumteleskop, TESS, som fra 2017 skal lede efter og studere exoplaneter.

Astrofysikerne ved Aarhus Universitet har i samarbejde med forskere i København og Spanien bygget et robot-teleskop på Tenerife, Hertzsprung SONG-teleskopet, som under foredraget vil blive styret live fra scenen.

Foredraget er en del af en foredragsrække på fire gratis naturvidenskabelige foredrag, der bliver livetransmitteret på storskærm direkte fra Søauditorierne på Aarhus Universitet.