Seniorakademi forår '17

31.01.2017 kl. 15:00 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg

Skanderborg Seniorakademi

Tre spændende foredrag i foråret 2017.

Tirsdag den 31. januar 2017 kl. 15-17.00
Fjendskab

v. Mikkel Thorup, professor ved institut for kultur og samfund ved Aarhus Universitet

Massemordere har god samvittighed. Hvordan kan islamistiske terrorister eller Anders Breivik føle stolthed over deres udåd? Dette foredrag handler om, hvordan det uforsvarlige og grusomme bliver forsvaret og begrundet som det eneste rigtige. Vi skal se nærmere på, hvordan vold, krig og tortur bliver legitimeret, hvilke argumenter der bliver brugt til at forklare, hvorfor andre skal dø, så vi kan leve, ikke kun fra terrorister og massemordere men også fra politikere og alle os andre. Der bliver lagt op til en diskussion af, hvor let det tilsyneladende er at undskylde og endda hylde sine egne ugerninger og at moralsk udskamme de andres.

Tirsdag den 28. februar 2017 kl. 15-17.00
Erindring

v. Dorthe Berntsen, professor i psykologi ved Aarhus Universitet og leder af Danmarks

Grundforskningsfonds Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning. ”Minderne har jeg da lov at ha’” lyder refrænet i en gammel dansk slager. Men erindringer om egne i fortiden er ikke kun til for nostalgiens skyld. Tværtimod er dette kun en perifer funktion ved erindringer. Erindringsevnen er en helt grundlæggende egenskab, som er nødvendig for vor evne til at indgå i sociale fællesskaber og for oplevelsen af at være den samme person over tid. I dette foredrag ser vi nærmere på selvbiografiske erindringer, deres funktioner i dagligdagen, deres fordeling over livet, og hvordan vi får dem frem.

Tirsdag den 28. marts 2017 kl. 15-17.00
Niels Bohr i videnskab, filosofi og politik

v. Kristian Hvidtfelt Nielsen, lektor ved Center for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet

Niels Bohr var uden sammenligning den mest fremtrædende danske videnskabsmand i det 20. århundrede. Hans indflydelse strakte sig fra atomfysikkens verden langt ind i filosofi, politik og kultur. I foredraget vil Kristian Hvidtfeldt Nielsen belyse Bohrs person og hans mangesidede virke, og han vil forsøge at besvare spørgsmålet om, hvad vi i dag kan bruge Bohrs ideer og livssyn til?

Billetten gælder til alle tre foredrag. Prisen er inklusiv kaffe/te og kage.