DKK 0,00

Naturvidenskabs foredrag

15.03.2016 kl. 19:00 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg
Tilmeld

Billetsalget er slut

 

Arrangør:

Aarhus Universitet og Kulturhuset

DKK 0,00

Hvordan is og vand dannede Danmark.

Foredraget "Hvordan is og vand dannede Danmark" ved professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og lektor i geologi Nicolaj Krog Larsen, Institut for Geoscience og Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet.

Hør om hvordan bjergkæder Jorden over blev nedbrudt under istiderne og hvorfor det danske landskab ser ud som det gør.

Det danske landskab bærer tydeligt præg af at være dannet af is og vand: vi har alle bemærket smeltevandsletter og morænelandskaber samt store sten som blev medbragt af isen fra Norge eller Sverige under de seneste istider. Men helt præcist hvornår og hvordan er det danske landskab blevet skabt – og hvad er forbindelsen til bjergene mod Nord?

I første del af foredraget kan du høre om hvordan klima og pladetektonik konkurrerer om bjergenes højde og form over det meste af Jorden. Dernæst vil du høre om hvordan istiderne omformede bjergene i Norge og Sverige og frigjorde de materialer som senere endte med at udgøre det danske landskab. Hør endvidere om hvordan forskerne i et nyt laboratorium på Aarhus Universitet bruger kosmisk stråling og computersimuleringer til at afsløre hvordan Skandinaviens bjerge med høje flader og dybe fjorde har udviklet sig over millioner af år.

I anden del af foredraget vil du se highlights fra den nyeste forskning i istidernes Danmark. Med nye digitale terrænkort vil sløret blive løftet for helt nye detaljer i istidslandskaberne fra forskellige dele af Danmark. Du vil også se eksempler på hvor store mængder materiale, is og vand flyttede. Fx blev der alene i Vendsyssel under den seneste istid, Weichsel-istiden, hvert år aflejret ler og sand svarende til 200.000 vognlæs – og det stod på i 100.000 år.

Istiderne har også indflydelse på hvordan landskabet udvikler sig i dag, idet eftervirkningerne fra isens tyngde til stadighed får landskabet til at hæve eller sænke sig – og det er gode nyheder når nu havspejlet stiger som følge af global opvarmning.

Foredraget er en del af en foredragsrække på fire gratis naturvidenskabelige foredrag, der bliver livetransmitteret på storskærm direkte fra Søauditorierne på Aarhus Universitet.