Naturvidenskabs foredrag

04.11.2015 kl. 19:00 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg

Gratis naturvidenskabelige foredrag livestreamet direkte fra Søauditorierne på Aarhus Universitet.

Foredraget "Big Data og effektive algoritmer" er udsat til foråret. I stedet viser vi et andet foredrag: 'Einsteins relativitetsteori' ved professor i relativistisk fysik Ulrik Uggerhøj, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Ved hjælp af simple animationer vil du få indsigt i nogle af relativitetsteoriens mest overraskende konklusioner: at tid, længde og samtidighed ikke er absolutte begreber, men afhænger af bevægelsen af dem der beskriver de fysiske størrelser, at lysets bane gennem rummet er krum og at tyngdekraften påvirker lysets farve.

Undervejs vil du også høre om tidsrejser, om at GPS-systemet bygger på relativitetsteorien, om hvorfor Jordens centrum er et par år yngre end dens overflade, om nogle af universets mest eksotiske objekter, sorte huller, og om det såkaldte tvillingeparadoks – der fx betyder at Andreas Mogensen nu har forlænget sit liv med et kvart millisekund.

Foredraget er en del af en foredragsrække på fem foredrag, der bliver livetransmitteret på storskærm fra Aarhus Universitet.

Foredraget varer ca. 2 timer.

Arrangør: Aarhus Universitet og Kulturhuset