Naturvidenskabs foredrag

27.10.2015 kl. 19:00 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg

Gratis naturvidenskabelige foredrag livestreamet direkte fra Søauditorierne på Aarhus Universitet.

Foredraget "Lysets forunderlige rejse gennem Solen" ved postdoc i astronomi og geoscience Christoffer Karoff, Institut for Geoscience og Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

I 1672 rejste den danske astronom Ole Rømer til Paris for at sammenligne de observationer af Jupiters måne Io, som han havde foretaget fra øen Hven, med de observationer som den italienske astronom Giovanni Cassini havde fortaget i Paris. Disse observationer ledte til at Ole Rømer opdagede lysets tøven – altså at lyset ikke udbreder sig med uendelig høj hastighed.

Det er lysets tøven der gør at det tager lyset omkring otte minutter, at nå fra Solens overflade og ned til os på Jorden. Inden lyset forlader Solens overflade, har det dog været ude på en meget længerevarende rejse indeni Solen – en rejse der varer mere end 170.000 år.

På vej fra Solens kerne, hvor lyset dannes, til Solens atmosfære oplever lysets forskellige fysiske fænomener der fører til bland andet solpletter, soludbrud og nordlys. Fænomener som har påvirket Jordens klima gennem tiderne og giver et fingerpeg om hvad vi kan forvente os i fremtiden.

Foredraget er en del af en foredragsrække på fem foredrag, der bliver livetransmitteret på storskærm fra Aarhus Universitet.

Foredraget varer ca. 2 timer.

Arrangør: Aarhus Universitet og Kulturhuset