Seniorakademi forår '16

26.01.2016 kl. 15:00 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg

Skanderborg Seniorakademi

Tre spændende foredrag i løbet af foråret 2016.

Tirsdag den 26. januar 2016 kl. 15-17.00
Lykkens psykologi
v. Jan Brødslev Olsen. Lektor i socialpsykologi ved Aalborg Universitet. Forsker og underviser i livskvalitet, lykke og eksistens.

”Hvorfor er lykken så lunefuld?” navngav Carl Viggo Meincke den velkendte vise. Et glimt og så er den væk - lykken. Alligevel lever de lykkeligt til deres dages ende i eventyrene, og vi ønsker hinanden held og lykke. Men hvad vil det sige at være lykkelig? Er danskerne virkelig verdens lykkeligste folkefærd? Er man mest lykkelig i ungdommen, midt i livet eller i livets modne år? Og kan man gøre noget selv for at være lykkelig? Foredraget trækker tråde fra klassisk filosofi, kristendom og
buddhisme til den moderne psykologiske forskning i lykke.

Tirsdag den 23. februar 2016 kl. 15-17.00
Mennesker i malstrøm – sønderjyske skæbner i Første Verdenskrig
v. Inge Adriansen, ph.d. i nordisk folkemindevidenskab, adjungeret professor ved Institut for Grænseregionsforskning, Syddansk Universitet.

Med udgangspunkt i otte personer fortæller Inge Adriansen, fhv. museumsinspektør på Sønderborg Slot, om Første Verdenskrig fra krigens udbrud i august 1914 til dens afslutning i november 1918. De udvalgte skæbner er Claus Eskildsen, lærer og tysksindet krigsdeltager, Hans Fuglsang-Damgaard, lærer og dansksindet krigsdeltager samt krigsfange i Frankrig, Inger Friis, gårdmandskone, Ivan fra Odessa, russisk krigsfange i Sønderjylland, Kresten Andresen, en af de mere end 5.300 faldne soldater fra Sønderjylland, Jacob Petersen, postbud, Karen Poulsen, tjenestepige og grænsesluser, Mette Nørgaard, krigsenke og H.P. Hanssen, fremtrædende dansksindet sønderjyde og medlem af den tyske rigsdag. Gennem fortællingen om disse ni personer, der har meget forskellige livsforløb, får man et klart indtryk af, hvor Første Verdenskrig både i Sønderjylland og i flere europæiske lande kaldes for den store krig.

Tirsdag den 29. marts 2016 kl. 15-17.00
Livets kode – genernes verden.
v. Kim Kusk Mortensen, ph.d. i molekylærbiologi og uddannelseschef ved Fakultet for Science and Technology, Aarhus Universitet.

Om den information der ligger i den genetiske kode, og hvordan den kan udnyttes i dag og i fremtiden. Det menneskelige arvemateriale rummer nøglen til forståelsen af os selv. Løsningen af denne umådeligt store kode er i sig selv en teknologisk bedrift af samme størrelse som Apollo-projektet i 1960erne. Genetiske problemstillinger, der for ti år siden ville have taget år at løse, kan nu klares på få dage eller timer. Det humane genom, og alle de andre genomer, hvis kode løses i disse år åbner døren for mange spændende muligheder i forståelsen af arters udvikling, menneskets udbredelse og behandling af sygdomme.

Billeten gælder til alle tre foredrag. Prisen er inklusiv kaffe/te med brød.