Seniorakademi efterår '15

29.09.2015 kl. 15:00 Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg

Tre spændende foredrag i løbet af efteråret 2015.

Tirsdag den 29. september 2015 kl. 15-17.00
Velkommen til en hyggelig eftermiddag i selskab med drabsmænd, torturbødler og pyromaner!
v. Peter Mygind Leth, vicestatsobducent, dr.med., Retsmedicinsk Institut.

Peter Mygind Leth fortæller om sit liv som retsmediciner. Han begyndte i 1994 ved Retsmedicinsk Institut ved Aarhus Universitet, og skrev ph.d.-afhandling om branddødsfald. Retsmedicinen har ændret sig siden. Den har bevæget sig væk fra de døde og over mod de levende. Antallet af obduktioner er faldet, men til gengæld er der stadig flere undersøgelser af voldsofre og sigtede. Der er kommet stigende fokus på menneskerettighedsspørgsmål, og danske retsmedicinere er nu på opgaver i mange forskellige lande. Forskning er en vigtig del af retsmedicin, og indførelsen af dna-sporundersøgelser og CT-scanning har betydet et kvantespring for efterforskningen af forbrydelser. I takt med det er uddannelsen i retsmedicin blevet fornyet, og siden 2008 har retsmedicin været et selvstændigt lægeligt speciale.

Tirsdag den 27. oktober 2015 kl. 15-17.00
Carl Nielsen: Personen – musikken – receptionen
v. Niels Krabbe, forskningsprofessor ved Det Kongelige Bibliotek, leder af Dansk Center for Musikudgivelser.

Der er sket meget i de sidste 10 -15 år omkring Carl Nielsen. Kan man trække linjer mellem hans person og hans musik, eller mellem den tid han levede i og musikken? Har Carl Nielsens eftermæle i virkeligheden lidt under, at han både i sine sidste år og efter sin død fremstod som den store, altdominerende danske komponist? Og hvorfor skal man for resten udgive samtlige hans værker i 33 bind til en samlet omkostning af mere end 40 millioner kroner? Sådanne spørgsmål vil Niels Krabbe komme ind på og illustrere nogle af dem med musikeksempler.

Tirsdag den 24. november 2015 kl. 15-17.00
Luftwaffe i Skanderborg
v. Leif Juul Pedersen, museumsinspektør og arkivar på Skanderborg Museum.

De store begivenheder afspejler sig i de små, og omvendt. Lokalhistorien er dråben, der spejler den store historie, Danmarks- og verdenshistorien. Foredraget om Luftwaffe, det tyske luftvåben, tager udgangspunkt i den store historie, 2. Verdenskrig og den tyske besættelse af Danmark 1940-1945 og bevæger sig derfra til den lille historie om Værnemagtens aktivitet i Skanderborg. Luftwaffe placerede sit danske hovedkvarter i Skanderborg i krigens sidste år, fra foråret 1944 til krigens slutning i 1945. I foredraget fortælles der om Luftwaffes opbygning, krigens udvikling, om den såkaldte ”Drohende Gefahr Nord” og dermed om baggrunden for flytning af hovedkvarteret til Skanderborg. Endvidere om beslaglæggelsen af Sølund, Luftwaffegeneralerne, byggeaktiviteten i Dyrehaven til ”Fæstning Skanderborg”, sabotage, den tyske kapitulation, englændernes overtagelse, tilbagegivelsen af Sølund og om flygtningelejren Sølund.

Billeten gælder til alle tre foredrag. Prisen er inklusiv kaffe/te med brød.

Arrangør: Skanderborg Seniorakademi